Voeding
Workshop Hooggevoeligheid
Ontzettend leuk Anders!

Helen op Natuurlijke Wijze

Praktijk Natuurgeneeskunde

Geertje Swart Hazen

Top 5, 8606 JT Sneek

info @ helenopnatuurlijkewijze.nl

06-29115607 (maandag - vrijdag 09.30 - 17.00 uur)

Praktijkdagen dinsdag-woensdag-donderdag

SiteLock

Persoonlijke voedingslijst


Voeding wordt niet altijd even goed opgenomen door je lichaam (met name de darmen) en dat kan komen doordat je tijdelijk gevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen. Dit kan inhouden dat zelfs bepaalde gezonde voedingsstoffen tijdelijk niet goed worden verdragen. Producten die in de regel niet ‘verkeerd’ zijn kunnen voor een individu toch schadelijk zijn doordat er bijvoorbeeld een overgevoeligheid voor is of een gemaskeerde allergie. Of iemand heeft bijvoorbeeld een tekort aan bepaalde verteringsenzymen waardoor een product dat voor velen wel goed is, voor deze persoon belastend / schadelijk is voor het lichaam.Afvallen

Gewichtverliezen wil onder andere dan niet lukken, want je lichaam is niet in balans en houdt vocht en afvalstoffen vast. Bovendien zijn je darmen dan van slag door onregelmatige stoelgang, diarree of juist obstipatie. Als dit al een lange tijd aan de hand is, ben je er al gewoon aan geraakt en sta je er niet bij stil wat nu eigenlijk een normale stoelgang is.  Je stoelgang is de graadmeter hoe het met je spijsvertering is gesteld en of werkzame stoffen goed door je darmen worden opgenomen. Iedere dag ontlasting is voor je gezondheid heilzaam.


Aankomen

Voor sommige mensen is het belangrijk om juist gewicht erbij te krijgen en daar kunnen dezelfde factoren zoals hier boven beschreven een rol spelen.


Als je lichamelijk wel in balans bent dan voelt het lichaam zich veilig om stoffen los te laten.

Bovendien voel je je beter in je vel, je humeur en je buik hebben meer met elkaar te maken dan je voor mogelijk houdt.


Maar hoe weet je nu welke voedingsstoffen je parten spelen?


Ik kan een persoonlijke voedingslijst voor je samenstellen en uittesten specifiek op jouw behoeften. Aan de hand van een voedingslijst stel ik vragen en test ik uit of de voeding heilzaam, schadelijk of neutraal voor je is. Alle informatie over je gezondheid zit in je eigen lichaam (energieveld) opgeslagen. Daarnaast gebruik ik mijn brede kennis over voeding om je zo goed mogelijk te begeleiden. Ook heb ik een lijstje van je nodig van de dingen die je nu zoal eet om zo breed mogelijk naar je voedingspatroon te kijken.


Ieder lichaam is uniek en heeft verschillende voedingsstoffen nodig. De een kan wel goed over granen, maar de ander juist niet. Of misschien ben je van melk op soja overgeschakeld, maar kan je lichaam dat niet goed aan en moeten we kijken of een ander alternatief voor melk ook mogelijk is. Verder kan het zijn dat de darmen tijdelijk geirriteerd zijn en bepaalde gezonde voedingsstoffen ook niet kunnen verdragen. Een voedingslijst gebruik je voor een aantal weken en daarna wordt er weer gekeken welke voedingsstoffen verdraagzaam en heilzaam zijn.


Darmspoelen en ontgiften


Heb je heel erg last van je darmen dan is het goed om je lichaam met darmspoelingen te ondersteunen en te ontgiften. Ons lichaam krijgt dagelijks te maken met schadelijke stoffen (exogene toxines). Bijvoorbeeld door stoffen die we inademen of die we met onze voeding binnenkrijgen. Maar ook door roken, alcoholgebruik en gebruik van medicijnen (deze zitten ook in ons kraanwater) komen schadelijke stoffen ons lichaam binnen. Daarnaast kunnen bij de stofwisseling in het lichaam producten ontstaan die schadelijk zijn voor het lichaam (endogene toxines). De lever neemt deze 'giftige' stoffen op uit het bloed, en maakt ze onschadelijk. De lever doet dit door de schadelijke stoffen te binden aan een bepaald eiwit: glucuronzuur. Of door de schadelijke stoffen van structuur (opbouw) te veranderen, waardoor ze onschadelijk worden. De onschadelijk gemaakte stoffen worden vervolgens met de galvloeistof via de darmen of urine uit het lichaam verwijderd. Als de darmen nu niet goed doorstromen dan blijven die stoffen in het lichaam hangen en worden ze door de darmwand weer opgenomen in het lichaam wat weer klachten kan veroorzaken. Door naast de voedingslijst ook darmspoelingen te doen zal het helingseffect groter zijn. Voor darmspoelingen kun je terecht bij Sytske Nijdam van www.healthconsultancyfriesland.nl in Bolsward, waar ik mee samenwerk.Voeding algemeen


Voeding is de essentie van gezondheid, laat voeding je medicijn zijn.

Hippocrates

grondlegger van westerse geneeskunst en filosoof


 Dat klinkt misschien vreemd, maar voeding is inderdaad het beste medicijn voor je lichaam.


Gezonde eet- en drinkgewoonten, belang van frisse lucht, het zelfherstellende vermogen van het lichaam en zorgen voor balans (homeostase) waren de peilers van Hippocrates zijn therapie als Griekse arts (ca. 460-370 voor onze tijdrekening).


De natuur zorgt voor voedingsmiddelen met krachtige, gezonde eigenschappen, die kwalen kunnen bestrijden en gezondheid kunnen schenken. Van de meeste welzijnskwalen is bekend dat ze voor minder dan 15% afhankelijk zijn van erfelijke factoren. De belangrijkste reden voor onze kwalen zijn voeding en leefwijze.


Geraffineerd bewerkt voedsel in pakjes, zakjes, blikjes en potjes met toevoegingen zoals kunstmatige geur- en smaakstoffen en E-nummers is misschien wel de belangrijkste oorzaak van een slechte gezondheid. Je haalt er niet meer de helende kracht uit die ongeraffineerd, puur voedsel ons geeft. Bovendien blijven de toxinen in je lichaam hangen en veroorzaken lichamelijke klachten en allergieën.


Zo verdwijnt 80% van alle mineralen, 90% van alle vitamines en bijna alle vezels uit volkoren meel bij het raffineren tot wit meel. Zo worden ook bij het ontgeuren en raffineren van olie de vele waarde volle voedingsstoffen verwijderd en ontstaan er onnatuurlijke bindingen.

Wit brood, witte rijst, witte suiker, witte pasta, geraffineerde of ontgeurde olie worden herleid tot bijna 'kale' calorieën.


Het lichaam heeft krachtige voedingsstoffen nodig om speeksel, maag- en darmsappen, enzymen etc. aan te maken. Bij de aanmaak van deze lichaamsstoffen verbruikt het lichaam haar eigen voorraad vitaminen, enzymen en mineralen en krijgt in ruil bij het binnenkrijgen van geraffineerd voedsel daar bijna kale calorieën voor in de plaats.


Gevolg van geen goede voeding eten?


Weerstand, vitaliteit, energieniveau, potentie, denkvermogen, concentratie, hormoonbalans etc. gaat stap voor stap zachtjes achteruit. Na jaren steken dan de welvaartskwalen de kop op. Onze vitaliteit kan ons levensritme niet meer aan.


Tot aan het begin van de 20ste eeuw was gezonde voeding de basis van elke therapie. De radicale breuk  die optrad in de 20ste eeuw tussen voeding en gezondheid vormt de reden waarom wij ondanks een sterke geneeskunde niet in staat zijn 70% van alle voortijdige overlijdens aan welvaartskwalen te voorkomen.


Optimale voeding is het medicijn van de toekomst

Linus Pauling

2-voudig Nobelprijswinnaar
Ayurvedische voedingsleer


Zelf vind ik de de Ayurvedische voedingsleer heel interessant en gemakkelijk toe te passen.

(boekentip: Ayurvedische voedingsleer in de praktijk van Anil Kumar Mehta)


Als voorbeeld hier een paar voedselcombinaties die af te raden zijn, omdat het spijsverteringsysteem het niet goed kan verwerken.


Fruit


Over het algemeen geldt dat fruit nooit tegelijk met andere voedingsmiddelen gegeten mag worden. Neem het apart en tenminste 30 minuten vóór de maaltijd of een ander voedings-middel. Dat komt omdat er heel andere enzymen nodig zijn voor de vertering van fruit dan voor andere voedingsmiddelen.


Af te raden voedselcombinaties:


  • Combineer fruit met niets anders dan fruit, maar eet meloen nooit in combinatie met ander fruit;
  • Meerdere proteïnebronnen tegelijkertijd (ei, vis, vlees of vleesvervangers, noten, zuivel) zijn heel zwaar te verteren; denk maar aan spiegelei met spek, of melk tijdens de maaltijd met vlees;
  • Drink geen ijskoude dranken tijdens de maaltijd. De spijsvertering is een warmteproces en koude dranken werken dit juist tegen;
  • Warme dranken en vlees, vis en zuivel combineren niet goed;
  • Vermijd citroen met yoghurt, melk, komkommer of tomaat;
  • Vermijd ook melk met rood vlees, vis eieren, zure producten en gistbrood;
  • Combineer nachtschaden (aardappel, tomaat, paprika etc.) niet met melk en yoghurt;
  • Honing en ghee is een slechte combinatie. Ghee is geklaarde ongezouten roomboter (water en melkeiwit zijn hieruit gehaald).

© Helen op Natuurlijke Wijze | Geertje Swart Hazen | Top 5 8606JT Sneek 06 29115607 |  info @ helenopnatuurlijkewijze.nl | KvK 59142383

Fotobronnen: eigen foto's, Jeroen Schaaphok, Eeke Vriesema en pixabay.com

Pro Natura voedingssupplementen


Een voedingssupplement is voeding!


Ik werk in mijn praktijk o.a. met de producten van:


Pro Natura


Voor informatie kun je de website www.pronatura.nl bekijken, maar bestellen kan alleen door distributeurs.


Klik hier voor de prijslijst van de producten en informatie over bestellen.


Ik ben al 23 jaar distributeur en heb veel ervaring met de hoogwaardige producten van Pro Natura. Het innemen van voedingssupplementen doe ik dagelijks, omdat er niet meer voldoende voedingsstoffen in ons eten zitten. Dit is aangetoond in onderzoeken van TNO.


Veel mensen hebben een chronisch tekort aan bepaalde stoffen. Fruit wordt vaak onrijp verpakt om ze een lange tijd tijdens transport goed te kunnen houden. De zon heeft dan niet voldoende haar werk kunnen doen. Of eten wordt gekoeld opgeslagen om ook geleverd te worden als het eigenlijk het seizoen niet is. Groenten worden in kassen op glaswol of andere producten gekweekt en akkers zijn vaak overbemest, waardoor we essentiële voedingsstoffen gaan missen.


Daarnaast is het lastig om iedere dag alle voedingstoffen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft.

Ik kan deze producten van harte aanbevelen en weet uit eigen ervaring hoe goed ze werken.

Deze website gebruikt cookies. Bij doorgaan van het gebruik van deze website, accepteer je het gebruik van cookies.

Lees meer hoe ik cookies gebruik
Geen probleem, Geertje!